Κοσμάς Κουμιανός:

«Το να δίνεις διαχρονικότητα σε κάτι είναι ευλογία»

by Schweppes | 23 Νοεμβρίου 2020

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός είναι ο ορισμός του self-made που αναθεώρησε τη ζωή του και έδωσε όλη του την ενέργεια σε αυτό που αγαπά, τη φωτογραφία.

Δικαιώθηκε και πλέον μέσα από τον δικό του μοναδικό κόσμο που αποτυπώνεται στις σελίδες των editorial που επιμελείται, στη δυναμική των εικόνων που τραβάει, εμπνέει εκείνους που ακόμη σκέφτονται να κάνουν το βήμα, να βγουν από το comfort zone τους και αφεθούν σε μοναδικές εμπειρίες.

Σε αυτό το drive οφείλεται το γεγονός ότι όταν βλέπεις μια φωτογραφία του, μπορείς κατευθείαν να πεις «είναι Κουμιανός» ακόμα κι αν δεν αναγράφεται κάπου το όνομά του. Γιατί οι αυθεντικοί άνθρωποι που οδηγούνται από το πάθος, έχουν ανεξίτηλο αισθητικό αποτύπωμα. Όπως κανείς αναγνωρίζει - ακόμα και με κλειστά μάτια - ένα ποτήρι με ένα παγωμένο Schweppes στην πρώτη γουλιά, αφού το πιο εκλεκτό ανθρακούχο ποτό στον κόσμο των ενηλίκων είναι φτιαγμένο από ανθρώπους με την ίδια ορμή. Οι εμπνευστές του Schweppes πιστεύουν ότι «η τελειότητα βρίσκεται στις λεπτομέρειες», το ίδιο δηλαδή που συμβαίνει και με τις συναρπαστικές φωτογραφίες του Κοσμά Κουμιανού.

Ανακάλυψε έναν νέο κόσμο εμπειριών στο Schweppes.gr, τόλμησε να βιώσεις premium εμπειρίες και γίνε και εσύ μέλος της πιο σύγχρονης λέσχης που ακούει στο όνομα #TheSchweppesClub.

Κοσμάς Κουμιανός

Τι σημαίνει για σένα η φωτογραφία; Μετά από τόσα χρόνια στον χώρο πώς θα περιέγραφες την επιλογή σου να γίνεις φωτογράφος;

Μου αρέσει αυτό που βλέπω και έχω τη δυνατότητα να το απεικονίζω, να το αποτυπώνω δηλαδή στον χρόνο. Το να δίνεις διαχρονικότητα σε κάτι είναι ευλογία. Η φωτογραφία μού επιτρέπει να έχω αυτήν τη δυνατότητα. Μαγικό δεν θα ήταν αν τα μάτια μας ήταν φωτογραφικοί φακοί;

Από την αρχή της καριέρας σου σε γοήτευε η φωτογραφία μόδας και τα πορτραίτα ή ήταν κάτι που ανακάλυψες στη συνέχεια;

Φωτογραφίζω αυτό που με εμπνέει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η γυναίκα είναι το εφαλτήριο μου, από εκεί δεν αρχίζουν όλα άλλωστε; Αν αναφέρεσαι σε άλλα πρότζεκτ, χαίρομαι που μοιράζονται και άλλοι συνοδοιπόροι τη δική μου αισθητική. Είναι πολύ σημαντικό αυτό στο να εδραιωθείς σε μια κοινωνία. Συμβολίζει την αποδοχή κι αν αυτό σημαίνει μέσα από μια κοινή ματιά, τότε τόσο το καλύτερο.

Το πιο μεγάλο ρίσκο που πήρες στη ζωή σου ποιο θεωρείς πως είναι;

Να τα παρατάτε. Εάν το νιώθετε, παρατήστε τα όλα για να ακολουθήσετε αυτό που σας λέει το στομάχι σας. Ξεκίνησα ως πληροφορικάριος αλλά άρχισα να νιώθω δυσφορία στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Ένιωθα σα να είχα ένα πετραδάκι στο παπούτσι μου. Και ξέρεις τι έκανα; Δεν έβγαλα μόνο πετραδάκι, πέταξα και το παπούτσι μαζί. Το έλυσα!

Κοσμάς Κουμιανός

Ποιο είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι της δουλειάς σου;

Η προσωπική ευχαρίστηση που παίρνω μέσα από αυτό που βλέπω. Μία ευχαρίστηση που βρίσκεται στην επαφή, στη ματιά, στα χαμόγελα των άλλων, στο άβολο, στο αμήχανο, στο μη επιτηδευμένο. Βρίσκεται στην αλήθεια της στιγμής. Μετά από ένα δευτερόλεπτο μπορεί να έχει χαθεί. Είμαι στο εκεί, στο τώρα. Δίνομαι απόλυτα στη δουλειά μου και στους ανθρώπους που έχω απέναντι μου.

Σε εμπιστεύονται όλοι όσοι σε ξέρουν και αφήνονται ολοκληρωτικά στα χέρια σου, όταν πρέπει να τους φωτογραφίσεις. Αυτή η σχέση που πρέπει να αναπτύξει ο φωτογράφος με τον φωτογραφιζόμενο και ο τρόπος που τον προσεγγίζει, με σκοπό να τον κάνει να δώσει το ωραιότερο του κλικ, είναι κάτι το οποίο σου βγαίνει αυθόρμητα κάθε φορά;

Όλα αποτελούν μέρος μια συνολικής ψυχογράφησης ανθρώπων. Η φωτογραφία είναι συναίσθημα, είναι η απογύμνωση του ανθρώπου, είναι η αποκάλυψή του, είναι η αλήθεια του, είναι η πραγματικότητα του εκείνη τη στιγμή που τυχαίνει να είμαι εγώ απέναντι του/της. Πρέπει να κερδίσω τον άνθρωπο απέναντι μου. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα αφεθεί στο κλικ μου και στο κλικ του καθένα. Τα μάτια δεν λένε ψέματα. Εγώ θέλω και προσπαθώ για την αλήθεια. Όπως μπορώ, με όποιο τρόπο μπορώ και αν μου το επιτρέπει το «τείχος» του άλλου απέναντι μου.

Πες μας μια νέα εμπειρία που θα ήθελες να ανακαλύψεις; Κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ και που θα ήθελες πολύ να το ζήσεις.

Θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή, κατά προτίμηση στο κοντινό μέλλον, να με εμπιστευτούν ζευγάρια για να αποτυπώσω τις στιγμές τους. Η ένωση δύο ανθρώπων και η σωματική και η πνευματική είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα.

Ποιους φωτογράφους θαυμάζεις;

Θαυμάζω όποιον θαυμάζει το γυναικείο φύλο. Όποιον αγάπησε τη μάνα του, την αδερφή του, την κοπέλα του, την διπλανή κοπέλα στο τραπέζι, την διπλανή κοπέλα στην παραλία, εκείνη που της έσπασε το τακούνι σε ένα σοβαρό δείπνο, εκείνη την Σταχτοπούτα, εκείνη που ένιωσε και δεν ένιωσε γυναίκα. Αυτοί είναι οι: Peter Lindbergh, Mario Testino, Annie Leibovitz, Mert Alas, Helmut Newton, Paolo Roversi, Mario Sorrenti, Alexi Lubomirski.

Βάζεις νέους στόχους και αν ναι μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τους τελευταίους που έχεις σκεφτεί;

Ετοιμάζω για πρώτη φορά τη δική μου έκθεση. Νιώθω άβολα, περίεργα, αλλά μετά από 6 χρόνια θέλω να δώσω κάτι πίσω στον τόπο που με γαλούχησε, στην γιαγιά μου την Ελένη για εκείνα τα καλοκαίρια, στην μητέρα μου την Aρχοντούλα, στην αδερφή μου τη Μαρία που μου χάρισε το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής - τα ανίψια μου - και στον πατέρα μου τον Νίκο, τον ναυτικό που πάντα έλειπε και πάντοτε ήταν εκεί, σαν να καθόταν δίπλα μας. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Μετά από 45 ημέρες ζωής βρέθηκα εκεί για να ζήσω μέχρι σήμερα, ετών 36! Η Λήμνος είναι ένας βατήρας για μια βουτιά που θα κάνω στο υπόλοιπο της ζωής μου. Ακόμα κολυμπάω.

Κοσμάς Κουμιανός

Μπορείς να μας πεις 3 πράγματα που πρέπει να ζήσει ένας ενήλικας στη ζωή του;

Στεναχώρια - Αγάπη - Έρωτας - Στεναχώρια - Αγάπη - Έρωτας… Δεν τελειώνει, γιατί όλα είναι φτιαγμένα για να σχηματίζουν τον τέλειο κύκλο. Αν δεν κλείσει, δεν «κλείνεις» κι εσύ.

#SchweppesGreece #TheSchweppesClub

Μπορει επισης να σου αρεσουν

To Schweppes Pink Grapefruit διοργανώνει τα πιο απροσδόκητα Secret Parties της πόλης και σε καλεί να τα ανακαλύψεις! Μέσα από μία σειρά μοναδικών Secret Parties με τα χρώματα του Pink Grapefruit, το Schweppes σε προσκαλεί σε μια ξεχωριστή εμπειρία, άκρως εμπιστευτική!

by Schweppes

Νέο Schweppes αναψυκτικό με γεύση ρόδι: Ήρθε για να εντυπωσιάσει!

by Schweppes

Schweppes Spotify Lists To Schweppes μαζί με το Spotify σε προσκαλούν να απολαύσεις μια μοναδική μουσική εμπειρία στο σπίτι!

by Schweppes